Ortodontik Tedavilerde Hasta Uyumu

Ortodontik Tedavilerde Hasta Uyumu

Grabere göre hasta uyumu özellikle erken tedavi protokollerinin Aşil tendonudur. 6-12 yaşlarında hasta uyumu ve isteği kritik seviyededir. Hasta ortodontik tedaviyi reddeder ise başarıya ulaşmak çok zordur. Hastayı motive edebilme yeteneği başarılı bir ortodontik tedavinin temelidir. Hasta ve ailesi tedavi için ikna edilmeli tedavinin getireceği olumlu sonuçlar anlatılarak hasta motive edilmelidir.

Yazarların görüşüne göre, hasta uyumuyla ilgili en belirgin problem, özellikle karışık dişlenme dönemindeki hastalarında, ortodontistin veya ebeveynlerin düşüncesinin genç hastanın düşüncesinden farklı oluşudur. Ortodontist, hastanın ihtiyacına göre apareyi takmasının önemini vurgulamalı bunu yaparken de hasta ve ailenin tedavi konusundaki düşüncelerini göz önüne almalıdır. Tedaviye başlanmadan önce maksimal hasta uyumu gereklidir. Ortodontist belirli iskeletsel ve nöromüsküler dengesizlik için optimal yaklaşım tarzına uygun aparey tipini belirlemelidir. Tedavi periyodunun başlangıcında hasta ve ailesi tahmini tedavi süresi konusunda bilgilendirilmelidir.

Bu yaşlarda tedavi ve kullanılacak ortodontik aygıtlar mümkün derece hastayı sıkmayacak süre ve tipte olacak şeklide seçilmelidir. Tedavi amaçları ve maksatları doğru tespit edilmeli, gereksiz ve uzun tedavilerden ilerde hastayı kaybetmemek için kaçınılmalıdır.

Yoksa hasta tedaviye uyumlu başlasa da gelecekte işbirliğini sonlandırabilir. Çoğu ortodontistin büyük korkularından biride bu şekilde hasta ve hastanın ebeveynleri ile olan uyumun arzulandığı ölçüde sabit tedavi bitirilmeden önce azalmasıdır.

Hasta uyumundaki can alıcı noktalardan biri de lise dönemine geçiş ile ilgilidir, sık sık dokuzuncu sınıfa başlangıç ile hasta uyumunda daki azalma aynı zamana rastlar. Bu nedenle ya faz II tedavisinin yada kapsamlı tek faz tedavinin bu döneme gelmeden önce bitirilmesi arzu edilir. İkinci veya üçüncü sınıfta ortodontik ve ortopedik tedaviye başlanan çoğu hastada faz II yüksek okula(lise) başlamadan önce bitirilir. Bununla birlikte diş sürme zamanlamasında önemli kişisel farklılıklar mevcuttur. Aynı zamanda randevu programı da orta okul sırasında daha kolay hazırlanır.

Kaynak: Graber (Orthodontics Current Principles&Techniques)

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin

    Ankara Ortodonti

  •   Dr.Enver Akın Özkan
         Ortodonti Uzmanı
  •   0312 236 04 16
  •   Olgunlar Kitapçılar Çarşısı Sedir Apt.
         2/16 Kızılay (Akbank Üstü)
  • bilgi@ankaraortodonti.net