Erken Süt Diş Kayıplarında Yer Tutucu

Erken Süt Diş Kayıplarında Yer Tutucu

Süt dişleri sadece çiğneme ya da görüntü için ağızımızda bulunmazlar en önemli fonksiyonlarından biri de daimi dişlerin sürmelerine kadar olan süreçte altlarında bulunan haleflerinin yerlerini korumaktır.

Özellikle eskiden bu yer koruma işi ihmal edilirdi bilinmezdi ve ağrıyan her süt dişi umursamazca çekilirdi. Nasıl alsa yenisi gelecek zihniyeti hakimdi. Ama diş hekimliği de bilim olarak geliştikçe, estetik değerler artınca işin hiç bu kadar basit olmadığı anlaşıldı.

Süt dişlerinin dökülüp daimi dişlerin çıkması süreci çok hassas dengelerin bütününden oluşur dengeyi bozacak küçük bir müdahale ileride ciddi ortodontik sorunlara neden olabilmektedir. Bu süt dişlerinin erken kaybı olabildiği kadar bazı yer durumu kritik hastalarda tedavi edilmeyen süt dişi çürükleri bile olabilir.

O yüzden ileride ortodontik sorunlarla uğraşmamak için süt dişlerinin korunması, çürüklerinin tedavi edilmesi eğer bu mümkün olmuyorsa da erken kayıplarında yerlerinin korunması son derece önemlidir.

İşte süt dişlerinin erken kayıplarında yerlerini korumak için yapılan sabit ( hasta tarafından çıkarılamayan) ya da hareketli apareylere yer tutucu adı verilmektedir. Sabit ve hareketli yer tutucularından bir çok farklı tipi bulunmaktadır. Ama amaç kayıp dişin boşluğunu korumaktır. 

Hareketli Yer Tutucular;

Hareketli Yer Tutucular

Bunlar takıp çıkarılabilen apareylerin sorumluluğunu alabilecek. Biraz daha büyük çocuklarda tercih edilirler. Ortodonti de kullanılan pekiştirme plaklarına benzerler.  Tek dişten daha uzun bir boşluk varsa ya da ağızın hem sağ hem sol tarafında boşluklar varsa tercih edilebilir.

Sabit Yer Tutucular;

Sabit Yer Tutucular

Birkaç tipi vardır. Özel yapıştırıcılarla dişler üzerine yapıştırılırlar ve hasta tarafından çıkarılamazlar. Her iki tarafta da boşluk varsa lingual ark ya da trans palatal ark, tek taraflı tek diş eksikliklerinde bant loop sabit yer tutucuları kullanılabilir. Eğer daimi 6 numaralar çıkmadan süt 5 ler kaybedilmişse diş etinin altına uzanan distal shoe yer tutucuları kullanılabilir.

Ayrıca ektodermal displazi gibi sendromlarda çoğu dişin oluşmaması gibi durumlarda, ya da travma gibi ön dişleri de ilgilendiren büyük kayıplarda yer tutucu yerine geçici diş protezleri de kullanılabilir.

büyük kayıplarda yer tutucu yerine geçici diş protezleri

Her süt dişi kaybında yer tutucu gerekli midir?

Eğer alttaki dişin kök oluşumu yarıyı geçmiş ise yer tutucuya gerek kalmayabilir. Ya da kapanış ilişkisine bağlı olarak ortodontist gerek görmeyebilir mesela alt süt 5 kaybında 6 numaralar çok iyi kontaktaysa ve üst süt 5 duruyorsa yer tutucu gerekmeyebilir. Buna hekim karar verecektir.

Ağız hijyeni çok kötü ve fırçalama alışkanlığı olmayan çocuklar da yer tutucu sorun çıkarabilmektedir.

Yer tutucu nasıl yapılır?

Her yer tutucu kişiye özeldir ve hastanın ağız içi ölçüleri alınarak ortodonti uzmanınca laboratuvara hazırlattırılır.

Detaylı Bilgi ve Randevu Talebiniz İçin

    Ankara Ortodonti

  •   Dr.Enver Akın Özkan
         Ortodonti Uzmanı
  •   0312 236 04 16
  •   Olgunlar Kitapçılar Çarşısı Sedir Apt.
         2/16 Kızılay (Akbank Üstü)
  • bilgi@ankaraortodonti.net